Artikel thumbnail

Van de voorzitter – W48

Gepubliceerd op 1 december 2022

Out of the box
Een belangrijk speerpunt voor de komende jaren is groei bij de jeugd. Dat moet op ZBE gaan lukken en dat gaat een extra dimensie geven aan onze club. Dat merk je aan alle kanten; de focus moet breder met meer tijd, ruimte en aandacht voor de kids. De patatjes aan de lange tafel en het oplopen van de kleinsten bij de openingswedstrijd van het eerste zijn mooie stapjes daarin. De lancering van de F1 en de aanloop voor de lancering van de C2 zijn weer volgende stapjes. En soms moet er out of the box gedacht worden; voor de C2 was nog geen competitie mogelijk en dus wordt gewerkt aan een eigen competitie. Daar is medewerking voor nodig van andere clubs uit de buurt die dat ook een leuk idee vinden en/of ons gewoon willen helpen. Die kinderen hebben gekozen voor korfbal en dat moeten we ze dan ook bieden met alle lol en avontuur die daar bij hoort want anders gaan ze op zoek naar een andere sport en komen niet meer terug. Als voorzitter van Trega in Maastricht, 30 jaar geleden, liep ik tegen het probleem aan van 10 jongetjes die wilden korfballen maar er waren geen meisjes. Wel verschillende dameskorfbalclubs in en om de stad. Nooit van gehoord en voor ons een onzichtbare wereld want de bonden waren nog apart. Die zochten we op en die clubs bleken best gemengd te willen gaan korfballen bij jeugd en senioren, we organiseerden een aparte competitie op woensdagavond, de euregiokorfbalcompetitie met teams uit Nederland, België en Duitsland en zo ontstond KV Maastricht met meerdere jeugdteams en lid van twee bonden.

Meet-up
Op woensdag 7 december organiseert de gemeente een meet-up op ZBE. Meet-up is vrij vertaald een ontmoeting maar met een Engels sausje wordt extra betekenis beoogd; geen lokaal getut maar iets van de wereld. Geldt ook bij “Out of the Box denken” overigens. De insteek is dat bewoners, ontwikkelaars, gemeente en andere betrokkenen in gesprek raken over de ontwikkelingen op het eiland. Interessant voor ons voor de positionering van de Kantine en het uitbreiden van ons sponsorbestand. De bijeenkomst wordt gehouden bij de buren van het Cbrug College en start om 19.30 uur.

Korfbal
De A1 heeft zich herpakt. Vol overgave werd Spirit Voorthuizen in eigen huis bestreden. Dat was toch een tegenstander die in de voorbereiding van de veldcompetitie met 15-4 korte metten maakte met de onzen. Nu werd vanaf het begin de toon gezet met een ruime voorsprong. Het werd nog even spannend maar de 18-19 winst was binnen. Opvallend waren de voorzichtige stapjes van Olaf na lang ziekteleed en het blok van Sterre dat bij haar tegenstander nog nasuist.

En in de KL2 kan het verkeren. Zo sta je na een 14-25 nederlaag onderaan en na drie wedstrijden bovenaan. Wel met 5 andere teams en veruit de minst gescoorde en minst doorgelaten doelpunten. Je kunt het ook vanuit een ander perspectief zien: wij hebben nog geen 11 doelpunten nodig per wedstrijdpunt en bijvoorbeeld Oost Arnhem bijna 20. Toch zal een wat hogere productie van pas komen want zowel boven als onderin zou het weleens spannend kunnen gaan worden. Bij TOP in Arnemuiden was het de voorgaande wedstrijden geen feest. Nu wel. TOP speelde in hoog tempo maar met een slecht schot en wij liepen uit naar een 3-10 ruststand. Uiteindelijk werd een 11-16 overwinning behaald en dat is fijn terugrijden.
Het tweede had geen moeite met Groen Geel 3 (13-23), het derde ook niet met BEP 3 (17-13), de A2 verloor en de A3 won. De C1 pakte haar eerste punten (8-4) evenals de D1 (16-2). Het eerste optreden van de F1 gaf veel plezier maar nog geen punten (5-7).
Woensdagavond kwam de midweek terug uit Maarssen met een felbevochten 15-16 overwinning op OVVO. De zaal competitie is begonnen!

Hans