Artikel thumbnail

Van de Voorzitter – W44

Gepubliceerd op 5 november 2022

Gefeliciteerd!
We zijn op 1 november 120 jaar geworden. Dat gaan we op zaterdagavond 5 november vieren in de Kantine als afsluiting van het jubileumjaar waarin de jubileumcommissie diverse festiviteiten georganiseerd heeft. Flinke leeftijd voor een mens maar de vereniging kan nog jaren door in volle gezondheid. De commissie heft zichzelf na zaterdagavond op en ook het museum in de kantine krijgt een meer bescheiden omvang. Dat geeft ruimte voor de toekomst.  Zaterdag meer hierover.

Presentatie van de strategie van het KNKV
Dat stond afgelopen maandag op het programma van de eerste bijeenkomst van het Algemeen Bestuur van AW.DTV. Gert Jan Kraaijeveld en Ingrid Sijstermans van het KNKV gaven de presentatie. Het was de eerste keer dat de presentatie op verenigingsniveau georganiseerd werd. Voor iedereen spannend dus. Deze strategie lijkt echt te gaan landen in korfballend Nederland. Inclusiviteit is belangrijk, zowel in de inhoud als in de wijze waarop het overgebracht wordt. Zo kwam het bij ons over. Het werd ervaren als “samen er aan werken” in plaats van “top down”. Onderzoek is gedaan naar het imago van de korfbalsport en dan onder mensen die niet betrokken zijn bij de sport. Bij de vraag wie het minst positief was over onze sport, mensen onder de 25 of boven de 45 jaar, was het onverwachte antwoord:  “mensen boven de 45 jaar”. Die willen, ook op social media, niet geafficheerd worden met korfbal omdat ze de indruk hebben dat dit slecht is voor hun imago. Mensen onder de 25 waren positiever over korfbal. Er werd een relatie gelegd met de genderdiscussie en het groeiende streven naar gelijkheid/inclusiviteit onder de jongere generatie. Korfbal past hier bij. Het idee dat maatschappelijke ontwikkelingen voor korfbal ongunstig zijn lijkt ingehaald te worden. Korfbal zou als sport naadloos kunnen passen. Het KNKV maakt als eerst sportbond ook echt werk van inclusiviteit. En dat is mooi.

Presentatie schoolkorfbal
Op woensdagavond 14 december om 19.30 uur komt de schoolkorfbalcommissie van Synergo Utrecht langs om ons tips te geven over de aanpak van schoolkorfbal. Synergo is net als AW.DTV een fusievereniging. SAMOS en DVS zijn in 1996 doorgegaan als Synergo. Eind jaren 90 is gestart met het opzetten van schoolkorfbal en het jaarlijkse toernooi. Dat is in ruim 20 jaar uitgegroeid tot een evenement van 1.000 kinderen en een sterk netwerk met scholen en gymdocenten. Het is de motor van de groei van 150 leden in het fusiejaar naar ruim 400 nu. Interesse? Kom gewoon naar de Kantine op ZBE.

Korfbal
Tjonge, wat een opsteker voor het eerste. Ik was er niet gerust op na de laatste resultaten maar er werd uit Groningen een 16-27 overwinning weggesleept en daarmee houden we voorlopig het Groningse Nic en het Friese SCO onder ons. Het tweede wist in Groningen ook nu weer nipt te winnen met 19-20 en blijft zicht houden op die tweede plaats. Het derde kwam niet in actie. De A1 moet zichzelf opnieuw uitvinden. Het verloor voor de 5e keer op rij. Nu van DSC uit Eindhoven met 18-10. De A2 verloor van koploper DKV A1 met 4-9 maar ik zie de A2 na de winter wel omhoog komen. Rapid A1 en Blauw Wit A1 zijn vlak in de buurt. De andere teams waren al uitgespeeld.

A.s. zaterdag beginnen de oefenwedstrijden voor de zaalcompetitie. Zaterdag 12 november opent het eerste om 17 uur de competitie met een thuiswedstrijd tegen DeetosSnel uit Dordrecht in de interessante  KorfbalLeague 2 waar eind vorig seizoen zo voor geknokt is. Komt dat zien op ZBE.

Hans