Artikel thumbnail

Van de voorzitter – W36

Gepubliceerd op 7 september 2023

Nu 50 jaar geleden betrad ik de hoofdklasse junioren in district Oost. Ik kwam er al snel achter dat hoofdklasse junioren iets anders is dan kampioen worden in de eerste klasse B-jeugd. We moesten naar Twente waar tegenstanders al volwassen leken en je alle hoeken van het veld lieten zien. Ons geluk was dat er twee families van het roemruchte Ons Eibernest uit Den Haag naar Nijmegen waren verhuisd en onze jeugd onder handen namen. Ook hielp het dat stadsgenoot SOS naar de overgangsklasse zaal was gepromoveerd en we in aanraking kwamen met goed korfbal. De eerste tegenstander van SOS was Allen Weerbaar en we keken onze ogen uit. In de loop van seizoen 73-74 werden we wat steviger en wat beter. Uiteindelijk wisten we ons ruim te handhaven.
Ik moest daar aan denken toen ik zaterdag de A1 zag tegen Tempo. We bouwen weer aan een nieuw team met veel spelers van buiten. Starten in de A1 betekent meestal niet dat je het niveau al hebt. Je hebt nu de kans om je daar naar toe te ontwikkelen. Dat is hard werken met ups en downs, mentaal en fysiek. Wij doen ons uiterste best om de setting goed te organiseren voor je met Tim als hoofdtrainer. We brengen kennis en ervaring van topsport in. Het voordeel van een wat kleinere vereniging is dat je gevraagd kunt worden voor de reservebank van het tweede of derde en wat speelminuten krijgt. Het hoort allemaal bij je ontwikkeling waar je een paar jaar de tijd voor moet nemen. Je zult ontdekken dat je groeit. Hoe dat werkt kun je rondvragen bij teamgenoten die ook vorig jaar al meedraaiden, maar ook het eerste en tweede bestaat grotendeels uit spelers en speelsters die dat doorlopen hebben. Ze staan je graag te woord.

De wedstrijd van de A1 was de eerste in een serie van drie tijdens onze seizoensopening in stralend weer en eindigend in een gezellig feest met een BBQ en liveoptreden van Frank & family. Weer top georganiseerd. Dit gaan we elk jaar doen.

Het tweede kon goede partij bieden tegen DeetosSnel 2 (13-16) maar kwam schotkracht te kort om de vele rebounds te verzilveren. Het eerste had uiteindelijk geen moeite met DeetosSnel (17-9) en lijkt klaar voor het optreden in de nieuwe Ereklasse.
Ik zag een schema langskomen over de promotie/degradatieregeling. Op zich ben ik erg beeld- en veel minder tekstgeoriënteerd maar na een paar minuten bestuderen besloot ik toch maar de tekst van de regeling af te wachten. Die staat nog niet op de site van het KNKV.

We gaan weer van start en alles in de nieuwe indeling van 4 teams en dus 6 wedstrijden in de eerste helft veld. Voor een aantal jeugdteams betekent de start veel improvisatie. Het blijft een lastig fenomeen dat er na de teamopgave voor het nieuwe seizoen en vlak voor de start van de competitie kinderen bedanken. Als je al niet ruim in de jeugdteams zit dan heeft dat meteen een grote impact op iedereen en in de eerste plaats op het wedstrijdsecretariaat. Het is ook sneu voor het betreffende team. Het lijkt erop dat ouders steeds minder beseffen wat een lidmaatschap betekent en wat  je het team aandoet. Je hebt niet alleen rechten maar ook plichten en als we samen dat evenwicht kunnen behouden dan is het leuk.

Veel plezier in de nieuwe competitie.

Hans