Artikel thumbnail

Van de voorzitter – W3

Gepubliceerd op 19 januari 2023

Korfbal
Verliezen went nooit. Ik moet me maar neerleggen bij dat gevoel. Ja, je leert er mee omgaan want het is inherent aan elke sport. Die laatste seconden bij 21-22, lukt het misschien toch nog? En dan de vreugde bij de tegenstanders en het plezier waarmee ze hun meegereisde supporters bedanken. Dat snijdt weer in je ziel. Beetje overdreven. Het eerste was lang de bovenliggende partij. De 16-12 stand in de tweede helft was misschien een beetje geflatteerd op dat moment maar wel een feit. De nederlaag ook. De rangschikking begint zich een beetje op te rekken; onderaan Fiks met 2 punten en Top Arnemuiden met 6 punten maar die zijn nog niet verslagen. En bovenin DSC en Dalto met 14 punten maar die zijn niet onkwetsbaar. Wij hebben er 10 en bevinden ons in de middenmoot van 6 teams die 8 a 10 punten hebben. Knotsgekke klasse. Attractie op hoog niveau, elke wedstrijd weer en dat was precies de bedoeling van het KNKV ter versterking van de top.
Het tweede had in het begin moeite met Dindoa en hun eenschots rake aanvallen maar een 2-5 stand werd omgezet naar een 9-8 ruststand. In de tweede helft werd geruisloos een 15-9 voorsprong genomen maar plots kwam Dindoa weer terug tot 16-15. De 17-15 vlak voor tijd van Sanne, haar 4e doelpunt, bracht de verlossing. Het derde verloor tegen medekoploper Pernix 3 met 16-18.
De A1 krijgt nu echt klappen. Tegen Dalto werd het 11-22. De ruststand was nog alleszins redelijk want een snelle 0-4 werd ingehaald tot 8-11 met hoogstandjes van Skip die weer even terug was na zijn blessure maar daarna ging het hard naar 11-22. Het zijn niet alleen fysieke blessures die de A1 parten spelen. Ook persoonlijke omstandigheden bij sommige spelers spelen een rol. Het korfbalspelletje is daarbij even van secundair belang en dat is helemaal begrijpelijk. De A2 verloor nipt van stadsgenoot Blauw Wit A1 (11-12) en de A3 verloor dik van een andere stadsgenoot Swift A1 (18-4). De C1 en de D1 verloren en de F1 won zijn eerste wedstrijd in 2023 met 5-2 van Groen Geel F3.

Bestuurlijke zaken
Door het achterblijven van aanvragen voor services uit het Sportakkoord I, heeft het ministerie van VWS bij een aantal sportbonden de opdracht neergelegd om te kijken hoe de aanvragen extra gestimuleerd kunnen worden.  Het KNKV heeft daarvoor een aantal locaties gekozen die zij kansrijk vinden voor een pilot.  AW.DTV is daar één van. Daarom kwamen bondscoach Jan Niebeek, verenigingsadviseur Marsha Riga van het KNKV en Arnold Brinkman, accounthouder sportaanbieders gemeente Amsterdam op bezoek. De bedoeling is om in de pilot te gaan samenwerken met het KNKV en de gemeente Amsterdam voor een langere periode (half jaar tot een jaar). Het eerste gesprek afgelopen maandag was oriënterend om te onderzoeken waar de kansen precies liggen, wat de ambitie van de vereniging is en op welke manier de gemeente én de bond ondersteuning kunnen bieden.  Geconstateerd is dat AW.DTV een duidelijke uitdaging heeft bij de diverse loketten van de gemeente als het gaat om accommodatie en juridische vraagstukken. Deze pilot richt zich echter op het versterken van de vereniging en het verder ontwikkelen van het korfbalaanbod.

Als eerste richten we ons op twee pijlers: korfbalaanbod ontwikkelen op de Montessorischolen van Zeeburgereiland en Steigereiland en geleiding van de instroom naar AW.DTV en stimuleren van nieuw kader vanuit de club en extern. Die laatste pijler bespreken we eerst met de participatiecommissie. Verdere punten die we later kunnen oppakken zijn clinics voor kangoeroetrainers met directe betrokkenheid van ouders, de ontwikkeling van Oldstars Walking Korfball voor onze ca. 150 niet spelende leden en donateurs, de opleiding van gymdocenten en nog eens verder discussiëren over schoolkorfbaltoernooien en het rendement daarvan.  Hulp van buiten is echt zo slecht nog niet 😊.

Hans