Onze visionair Erwin Woudstra kwam een paar jaar geleden al met het idee voor AW.DTV maar onze opgave om het dagelijks reilen en zeilen in goede banen te leiden was nog te groot. We konden niet voldoende denkkracht organiseren. Stadsgenoot Blauw-Wit heeft nu het uitdagend plan gelanceerd om haar topkorfbalaspiraties te verstevigen. Op de site is te lezen dat Blauw-Wit zich samen met Topsport Amsterdam en met ondersteuning van het KNKV en NOC*NSF gaat ontwikkelen tot een professionele topsportvereniging. Daarvoor is een indrukwekkende samenwerking opgetuigd en zijn bekende namen betrokken die hun sporen in korfballand verdiend hebben. De professionalisering wordt als eerste gerealiseerd op technisch vlak. Een vernieuwde coaching staf gaat aan de slag met een versterkt programma. Er komt een innovatief en integraal technisch beleid onder leiding van een full time opererend technisch manager. De professionaliseringsslag stopt niet bij technische zaken. Er komt ook een professionele verenigingsmanager om de algemene organisatie te versterken. Ook de breedtesport krijgt alle aandacht en krijgt professionele ondersteuning. Blauw-Wit richt zich op de jonge ambitieuze korfballer die een droom heeft in de Korfbal League te schitteren. Ambitie, inzet en plezier in korfbal zijn nog belangrijker dan talent.
Ik vind dit uitermate interessant. Net als AW.DTV leunt Blauw-Wit op het “businessmodel” van zijinstromers, zij van buiten die al kunnen korfballen. Waar AW.DTV ook energie steekt in het elk jaar kunnen formeren van een A1 op hoofd/overgangsklasseniveau om via het derde of direct een stepping stone te hebben naar de selectie richt Blauw-Wit zich meteen op de korfballende senior van buiten en geeft dat model een extra boost. Hoewel Blauw-Wit overigens tot nu toe beter dan wij de groei bij de jeugd ook te pakken heeft. Aandacht daarvoor lijkt in het plan wat ondergesneeuwd.
Het plan van Blauw-Wit helpt om het korfbal in Amsterdam en bij de gemeente beter op de kaart te krijgen. Een uitdaging die in het regio-overleg met voorzitters aan de orde is geweest maar dan met het accent op jeugd. Wij hebben afgelopen seizoen ervaren hoe taai het proces is om dat schoolkorfbal van de grond te krijgen en welke inspanningen nodig zijn om jeugdgroei tot stand te brengen. Dat is dus het andere businessmodel; de groei van onderen af. Beide hebben hun voor en nadelen en de een lijkt meer instant (sneller resultaat) dan de ander. Veel clubs hanteren een mix en vanzelfsprekend is de instant methode meer aanwezig bij clubs die hoog spelen.
Even terug naar de betekenis voor het korfbal in Amsterdam. Blauw-Wit heeft nu een van de pijlers gebouwd en mogelijk helemaal niet met de bedoeling om het korfbal in de stad te promoten en iets te betekenen voor de stadsgenoten maar misschien past het in een samenwerking om dat wel te gaan doen en daarbij kan een gemeentebrede lancering van schoolkorfbal als tweede pijler ook helpen. Die vreemde droom van mij om de schoolkorfbalfinale voor het Amsterdamse kampioenschap te spelen op het Museumplein, vlak bij de plek waar 121 jaar daarvoor de eerste korfbalwedstrijd plaatsvond. Of nog beter op het voorplein van de Ziggodome vlak voordat Blauw-Wit de zaalfinale speelt.
Ik moest toch even denken aan Arjen Lubach die reageert op Trumps “Amerika first” aanpak:
“But mister president can we be second?”
Maar weer eens een regio-overleg organiseren?
Volgende week nog een stukkie en dan is het even vakantie.
Hans