Artikel thumbnail

Van de voorzitter – W21

Gepubliceerd op 26 mei 2023

Een overgrote groep, 50% van alle vrijwillige verenigingsbestuurders (naar schatting ongeveer 100.000) ervaart structurele overbelasting in het vrijwilligerswerk. Dat is de hoofdconclusie van het onderzoek van het RVVB (Het Register voor verenigingsbestuurders). Kerntaken zijn in het geding en de noodzakelijke verduurzaming van de accommodatie en de innovatie van sportaanbod komt men amper aan toe terwijl dit keihard nodig is deze tijd. Oneerlijke concurrentie, een te veel eisende overheid waarvan onvoldoende steun wordt ervaren, extreem stijgende kosten, terugloop in beschikbare bestuurders en niet passende verenigingsondersteuning bezorgen verenigingsbestuurders ernstige kopzorgen.

Dat zijn de hoofdlijnen van het onderzoek en die zijn herkenbaar.  We kunnen de voorbeelden noemen. Sommige problemen zijn intussen in een vicieuze cirkel beland. Bij ons is het besturen van de club in de loop der jaren verworden tot de dingen van morgen en overmorgen. Nauwelijks tijd om beleid te maken en te discussiëren over waar het de komende jaren met de club heen moet en daarvoor de middelen en mogelijkheden te organiseren. Dat is wel mijn stokpaardje. Geen brandpreventie kunnen doen maar vooral branden blussen. Dat ziet er dan ook niet wervend uit voor potentiële nieuwe bestuursleden en daarmee is de cirkel rond.

De Tweede kamer heeft belangrijke moties aangenomen in het belang van de verenigingsbestuurders en hun verenigingen. Woordvoerders sport van verschillende politieke partijen hebben het RVVB rapport over toekomstbestendigheid sportverenigingen serieus genomen en de regering verzocht actie te ondernemen op verschillende onderwerpen. Daarvoor zijn aanbevelingen gedaan.

Ik ben er van overtuigd dat de overheid, en in ons geval de gemeente, het goed bedoelt. Er wordt beleid gemaakt voor sportverenigingen en wat sportverenigingen voor de maatschappij kunnen doen en er wordt over nagedacht maar de mensen die het beleid ontwikkelen zijn niet de mensen die het uitvoeren, beheren en bewaken en in die overgang gaat het mis want wat er overblijft is vooral werk voor de vrijwilligers die rapporten moeten schrijven, diploma’s en certificaten moeten halen, door hoepels moeten springen ter verantwoording om eventuele ondersteuning te kunnen ontvangen. 

We doen mee aan een pilot verenigingsondersteuning van gemeente en KNKV. We hebben bij de uitnodiging tot deelname gesteld dat we vooral ondersteuning en handjes nodig hebben en dat meedoen aan een pilot niet moet betekenen dat we meer werk op ons bord krijgen. Tot nu toe heeft de pilot vooral zicht gegeven op de hoepels van de gemeente als het gaat over schoolkorfbal. We hebben begin april nogmaals aangegeven dat wat ons betreft de pilot beter gericht kan zijn op de gemeente. Het rapport van het RVVB ondersteunt dat. Over enkele dagen zullen we horen wat uit het beraad van gemeente en KNKV komt. We hebben ze gewezen op het rapport van het RVVB.

Wil je het lezen? Eindrapport RVVB

Korfbal
Tja….maar laten we positief beginnen. De A2 wist van het hoger geklasseerd Haarlem te winnen en wel met 14-4. Dat is mooi en daarmee komen we een beetje weg van de onderste plaatsen waar Rapid en Blauw Wit staan. De F1 won van koploper KZ F1 met 6-11. Heel knap na de verliespartij thuis. Het tweede kwam met 2 punten terug uit Zwolle (14-18) en blijft achter de tweede plaats aanjagen. De D1 verloor van het bovenaan staande OKV D2 met 7-6 en de C1 komt maar niet los en verloor met 3-11 van Rohda C1. 

Het eerste verloor de belangrijke partij tegen SCO. Het ging lange tijd goed maar 14-14 kon niet vastgehouden worden en met 17-14 reden we weer van het Friese erf af. Nu op de een na onderste plaats die geen recht geeft op promotie. Maar nog drie te gaan waarvan twee thuis tegen Mid Fryslân en Wageningen en een uit tegen het niet lekker draaiende Dalto. Nog best kansen maar daar moet minimaal een punt of vier uitkomen. De A1 ging er dik in tegen DOS46. Het werd 18-10 in Nijeveen. De strohalm lijkt Dalto uit te gaan worden.

Het is erg jammer dat de selectie van Groen Geel leegloopt. De succesvolle lichting die zo’n 6 jaar geleden landskampioen werd in de junioren en langzaam het hoogste niveau ingroeide, stapt voor het grootste deel op. Regiogenoot KZ heeft spelers ingelijfd maar ook LDODK en TOP Sassenheim. Groen Geel heeft zich kunnen handhaven in de KL en doet het ook goed op het veld. Maar de club moet weer opnieuw gaan bouwen.

Hans