Artikel thumbnail

Van de voorzitter – W14

Gepubliceerd op 6 april 2023

Korfbal elders
Afgelopen dinsdagavond met een schuin oog gekeken naar de verrichtingen van DSC tegen HKC, de 3e ronde play-off voor een plek in de finale tegen Dalto. Op een paar momenten na was HKC de sterkste, meer wil om te winnen, een hoger schotpercentage. Ik gun ze allebei een plek in de KL maar het zou een opsteker zijn geweest voor Zuid als DSC gepromoveerd zou zijn. Zuid kachelt over de hele linie achteruit, in niveau en in ledental. De tweede club in Zuid is Tilburg dat zich goed handhaafde in de overgangsklasse, PSV lijkt een beetje op te krabbelen maar verder is het mager. Overigens zijn zowel DSC als Tilburg fusieclubs. Fuseren is geen tovermiddel maar rond Eindhoven waar nog genoeg restanten van ooit grote clubs zijn, zou het de moeite waard kunnen zijn. Bijkomende uitdaging is dat de regio met ASML en andere industriële toppers booming is en daardoor veel expats telt, met name hoog opgeleide Indiërs. Probeer die aan het korfbal te krijgen dan exporteren ze korfbal naar India.

Ik gun dus DSC de promotie maar die gaat niet door, maar ik gun ons een leuke “after korfbal party” op ZBE en als DSC komt dan lukt dat meestal wel. Volgend seizoen weer.

Het wordt dus Dalto-HKC voor een plek in de KL en een play down tegen Groen Geel. HKC heeft een lange aanloop genomen om in vorm te komen en de prestaties van Dalto zijn beter voorspelbaar geworden. Dat wordt een mooie partij zaterdag. Beide teams hebben in de finale gestaan en beide speelden toen onder de maat waardoor respectievelijk Unitas en DeetosSnel er onverwacht vandoor gingen met promotie. Ik zet in op Dalto.

De regio Amsterdam heeft een pas op de plaats gemaakt. Niemand kampioen en niemand gedegradeerd.

Korfbal bij ons
Afgelopen zaterdag wist het derde kampioen te worden tegen De Danaïden 3. In het begin stribbelden de Leidenaren nog tegen maar uiteindelijk moesten ze er met 23-7 aan geloven. Taart en champagne waren de beloning voor dit breed inzetbare team waarvan we spelers hebben zien optreden in het eerste, tweede en de midweek.
Diezelfde midweek werd dinsdagvond kampioen in Utrecht tegen HKC (14-22). Dat is nog geheim want de kampioenswedstrijd wordt op ZBE gespeeld op donderdagavond 13 april tegen OVVO.  Het tweede deed wat het doen moest en speelde een lekker partijtje korfbal tegen Wit Blauw (24-11).

“Helft van de sportverenigingen zit in ernstige problemen”
Ik had vorige week mijn stukkie ingeleverd en een email aan het KNKV gestuurd om de pilot waar AW.DTV aan mee doet niet op ons te richten maar op de gemeente en een dag  later verscheen een artikel op NOS nieuws wat onze uitdagingen goed weergeeft: mensen zijn minder te porren om zich in te zetten voor de club, de financiële opgaven worden steeds groter vanwege stijgende energieprijzen en stijgende huurlasten en gemeenten en andere overheden strooien veel bureaucratische ballast over de clubs uit.

Daar waar gemeenten goed in staat zouden zijn om te helpen gebeurt het tegenovergestelde. Niet omdat ambtenaren niet willen helpen maar omdat de gemeentelijke organisatie er niet op ingericht is. Daarbij is ook het ambtelijk apparaat vaak overbelast en rust de taak om mee te denken, welwillend te zijn en bestuurders bij de hand te nemen door het doolhof van loketten, op een paar goedwillende ambtenaren die handelen vanuit hun persoonlijke overtuiging. Daar ben je als bestuurder aan overgeleverd waarbij het echt fijn is dat die mensen er nog zijn. Intussen moet je naast een scherp financiële sturing ook een juridische sturing optuigen en moet je kennis- en kunde verwerven om je accommodatie te runnen. En dan ben je nog niet eens met de kerntaken van je club bezig. Ik kreeg een uitnodiging van de gemeente voor “een participatiebijeenkomst over het sportpark van de toekomst”. De pay-off is: “De bijeenkomst biedt u de gelegenheid om uw inbreng te geven en uw mening te delen over het sportpark van de toekomst. Uw bijdrage is van onschatbare waarde voor ons en zal ons helpen om weloverwogen beslissingen te nemen”.
De aanjager zal het woord participatie geweest zijn als behoefte van de overheid en niet zozeer gedacht vanuit de urgentie van de sportvereniging  waarbij de vraag zou kunnen zijn: ”wat kan de gemeente voor uw vereniging doen om te helpen uw toekomst zeker te stellen”.

Overigens, gisteren bij OP1 waar hetzelfde onderwerp aan de orde kwam gaf wethouder Marjolein Moorman van de PvdA aan dat de gemeente Amsterdam 3 miljoen euro opzij gezet had om sportclubs te ondersteunen bij de betaling van hun energierekening. En dat is dan wel weer mooi.

We gaan het veld weer op. 

Hans