Artikel thumbnail

Van de voorzitter – W11

Gepubliceerd op 17 maart 2023

Korfbal
Lekker ontspannen onderuit hangen op de tribune is er bij een wedstrijd van het eerste niet bij. Relaxed zou zijn gewoon flink uitlopen en dan de voorsprong gestaag uitbouwen. We kunnen wel flink uitlopen, maar de ervaring intussen leert dat de tegenstander daarna ook flink inloopt. Ook afgelopen zaterdag weer. TOP Arnemuiden had intussen verrassend van TOP Sassenheim gewonnen en DeetosSnel zou winnen van het reeds gedegradeerde FIKS. Dus we waren nog niet veilig. Tegen Oost Arnhem ging dat flink uitlopen best met o.a. een paar bijzondere alles of niets goals van Ilona. In de tweede helft begon echter het flink inlopen van Oost Arnhem maar dat wisten we te vertragen. Een groene kaart voor Rick Verdouw, de pinchhitter van Oost Arnhem, en een keer geen kaarten voor AW.DTV. Maar diezelfde Rick kwam er weer in en wist bijna eigenhandig de achterstand voor Oost Arnhem dicht te schieten. Tjonge, wat een schot. Vlak voor tijd 24-24. Een punt was genoeg en dus werd de bal binnenboord gehouden. DeetosSnel lijkt het haasje te gaan worden, de ploeg waar we in de eerste wedstrijd thuis kansloos tegen verloren na een 4-15 achterstand in de rust. Rare competitie die League 2. Oost Arnhem, HKC en TOP Sassenheim die de eerste ronden onderin hingen en daarna omhoog schoten. En AW.DTV dat na 6 wedstrijden bovenaan stond en een enorme duik maakte om net op tijd weer boven water te komen en FIKS met waarschijnlijk DeetosSnel kopje onder te zien gaan. Niet alleen de wedstrijden in de league 2 waren elke keer weer zenuwslopend maar ook het verloop van de hele competitie. Nog een ronde te gaan. Uit tegen HKC. Lekker vrij spelen. Of is die spanning leuker? De Gin & Tonic afterparty was dat zaterdag in ieder geval wel.
Bij het tweede ontbrak die spanning. Al in de rust was de wedstrijd tegen BW Heerenveen 2 gespeeld. Na de rust werd druk gewisseld, junioren kregen speelminuten en Olaf bleef maar doelpunten maken. Het werd 27-12. Een kampioenschap gaat ‘m niet meer worden. Twee punten achter op DVO 3  en die moeten in drie wedstrijden nog drie punten gaan verspelen om het kampioenschap aan ons te gunnen. Zaterdag op stap naar de Veluwe, Dindoa in het bos. Mooie accommodatie.
Het derde wist in de laatste seconde een punt veilig te stellen tegen KVA 4 (19-19). Good old Koen raakte hem vanuit de hoek. Zaterdag uit naar koploper Pernix 3 met een punt achterstand voor ons. Die werd thuis wat ongelukkig verloren.
De A1 moest er aan geloven tegen AVO A1 (15-28) . Volgend jaar in de overgangsklasse weer gaan bouwen met Tim van Ingen als nieuwe trainer coach. De A2 verloor nipt van Rapid (6-7) en blijft op de onderste plaats hangen. De A3 verloor met 9-6 van medemiddenmoter KZ A4. De C1 pakte een puntje van Atlantis C1 (8-8) , de D1 blijft lekker bovenin meedraaien na de winst op ZKC D2 (11-3) en ook de F1 doet het goed met een overwinning van 6-3 op BEP F2. Er staat een F2 aan te komen. Het team is nagenoeg rond en er wordt hard gewerkt aan het compleet krijgen van de staf.

New York Times
Vorige week verscheen op Korfbal.nl een artikel over korfbal in de New York Times.

https://www.korfbal.nl/korfbal-in-de-new-york-times/

Het is leuk om onze sport in een internationaal perspectief te zien. Het artikel is geschreven door Jeré Longman, een gerespecteerde en ervaren sportjournalist die de hele wereld over reist voor zijn artikelen en het boek “The Girls of Summer” geschreven heeft over het Amerikaans vrouwenelftal dat in 1999 het WK-voetbal won. De essentie van onze sport weet hij knap te pakken met interviews met Gaby Kool, de komend voorzitter van het IKF-bestuur die Jan Fransoo aflost en met Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp, de trainer/coaches van PKC. Het IKF is de Internationale Korfbal Federatie, verantwoordelijk voor de programmering en verbreiding van het korfbal over de hele wereld. In Amerika is alles groter anders krijgt het geen aandacht. Vandaar dat in het artikel gesproken wordt over bijna een miljoen korfballers over de hele wereld. Ik meen dat het er iets minder zijn maar dat is een detail. Ook komen Sanne van der Werf (PKC) en Fleur Hoek (Fortuna) aan het woord over de positie van de vrouw in het mixed team. Hij zet korfbal als volgt neer: “It is one of the world’s most obscure games but among the most progressive, a rare teamsport devised expressly for women and men to play together in equal numbers, with equal respect and value and responsibility”. Ik hou het even bewust in het Engels vanwege het woord obscure.  Ik zou wel andere plaatjes gekozen hebben, betere actiefoto’s zoals ze te vinden zijn op korfbal.nl. Nu komt het toch een beetje suf over.
De steeds grotere focus op genderneutraal leek mij voor korfbal juist te gaan leiden tot een scheiding van mannen en vrouwen in de sport. Maar die Nico Broekhuysen heeft ruim 120 jaar geleden overal aan gedacht. Korfbal heeft een set spelregels die er toe leiden dat het fysieke verschil (kracht en lengte) tussen mannen en vrouwen geneutraliseerd wordt zodat ze kunnen samen spelen. Daar is het artikel in de New York Times op gericht. Het was ook mijn antwoord op de uitroep van een leraar van een basisschool in Utrecht die vond dat die spelregels opgeheven zouden moeten worden omdat ze niet passen in het streven naar genderneutraliteit. Soms moet je met een schuin oog naar de natuur kijken en je spelregels daarop baseren. Die Nico was toch wel een visionair. Hoewel hij ook niet helemaal kon voorzien hoe de sport soms onbegrijpelijk is voor buitenstaanders. Zie daarvoor het stukje verderop op de site.

Hans