Artikel thumbnail

Van de voorzitter – W10

Gepubliceerd op 8 maart 2023

Korfbal
Alles is relatief en zeker kleine dingen in de huidige wereld maar ik had toch wel een gelukkig gevoel toen het eerste zaterdag de punten binnenhaalde. De wedstrijd vertrok zich vanaf het begin volgens het scenario dat we al weken zien. Maar wat mij wel opviel is dat we deze keer vanaf het begin meer persoonlijke duels wonnen dan Tempo. We zaten er scherper in. Na een 10-12 ruststand werd het 10-17 en toen kwam de rest van het scenario. Van 10-17 naar 18-19. Dit keer beloonde we ons zelf wel, wisten uit de dip te blijven en wonnen geheel verdiend met 20-24. Nu dus 14 punten binnen met nog twee wedstrijden te gaan. Het gaat nog om een degradatieplaats maar als je dit verder niet wilt lezen dan ga verder naar de laatste zin van dit onderwerp.
TOP Arnemuiden (op 11 punten) en DeetosSnel (op 10 punten) moeten beide nog tegen Fiks (reeds gedegradeerd) en kunnen op 13 en 12 komen. Zaterdag speelt TOP Arnemuiden om 17 uur tegen TOP Sassenheim die haar vorm gevonden heeft en haar plaats in de play-off wil verdedigen. Wint de laatste TOP dan zijn wij veilig en dat weten we voordat het eerste zelf start tegen Oost Arnhem. DeetosSnel zal winnen van Fiks en moet een week later winnen bij Tempo om niet te degraderen, er vanuit gaande dat TOP Arnemuiden van Fiks wint. Tempo moet naar HKC en die laatste wil ook kansrijk blijven voor de play-off en Oost Arnhem van het lijf houden. Het onderling resultaat van Tempo en AW.DTV is in ons voordeel. En Oost Arnhem start zaterdag om 19 uur bij ons op ZBE. Afgelopen zaterdag verloor Oost Arnhem thuis in de laatste seconde van DSC nadat de wedstrijd 3 seconden voor tijd stil was gelegd vanwege een blessure bij de stand 22-22. Leuke competitie die Korfballeague 2.
We kunnen natuurlijk ook gewoon zelf twee punten halen.

Oranje Nassau
Voorzitter Pieter Schreuder van Oranje-Nassau stuurde een berichtje n.a.v. mijn stukje vorige week. In de opsomming van de clubs uit de regio was ik Oranje-Nassau vergeten. Ik heb beloofd dat ik dat zou goed maken. Oranje-Nassau is een van de oudste clubs van Amsterdam maar heeft haar veld net buiten de gemeentegrens in Amstelveen. Opgericht in 1919 en zoals vele andere korfbalclubs begonnen als een schoolbeweging. In klas 3C van de Chr. H.B.S. aan de Moreelsestraat werd door Jaap de Jonge het initiatief genomen om een korfbalvereniging op te richten. Drie meisjes en 9 jongens wilden wel meedoen en zo werd op 10 januari 1919 in Amsterdam de eerste Christelijke korfbalclub opgericht. Als naam werd K.D.C. gekozen, de afkorting van Klas Drie C. Daar is uiteindelijk Oranje Nassau uit voortgekomen. De hele geschiedenis is terug te vinden op de site van de club. Net als AW.DTV, KVA en DKV heeft Oranje Nassau dus het DNA van die oorspronkelijke sportbeweging van begin 20ste eeuw op de Amsterdamse middelbare die paste in de gedachte van een gezonde geest in een gezond lichaam. Oranje Nassau speelt 3e klasse en staat met 3 andere Amsterdamse clubs onderin die klasse.  Ze hebben 3 senioren teams, een B team, een D team, twee E en een F-team. Volgens de formule van vorige week dus 65 spelende leden.  Het overzicht wordt dan als volgt:

 1. KVA 175
 2. Blauw Wit 145
 3. Sporting West 110
 4. Swift 105
 5. DKV 100
 6. AWDTV 90
 7. Rohda 75
 8. Oranje Nassau 65
 9. Vlug & Vaardig 30
 10. Argus 30
 11. KV Amsterdam 20
 12. Triaz 20

Samen 875 spelende leden. Dat is toch ruim twee keer zoveel spelende leden als DVO en PKC (385 en 430). We kunnen er twee grote clubs van maken. Eentje in noordwest en eentje in zuidoost. Dat is in Amsterdam geen eenvoudige opgave, zeker gelet op de ruim 120 jaar geschiedenis van het korfbal in de voormalige wereldhoofdstad van het korfbal met al zijn buurtverenigingen en mensen die nog steeds met hart en ziel aan hun cluppie werken.

We zijn nu net eindelijk het huurcontract van de kantine aan het afronden. Het lijkt me ook niet het moment om nu over een nieuwe accommodatie te gaan praten met de gemeente die 5 keer zo groot moet zijn. Ik heb ergens het gevoel dat dit niet meteen goed valt binnen AW.DTV. Daarnaast beginnen we echt op stoom te komen op het eiland. Zie ook op de site het artikel waarin onze Ellen M. geïnterviewd wordt. Het deed me denken aan het Schaep met de Vijf Pooten, die televisieserie uit de jaren 70 met dat bekende liedje “We zijn toch op de wereld om mekaar om mekaar te helpen, niewaar?”  En dat heeft dan weer een relatie met onze grote behoefte aan vrijwilligers maar dat pakken we in de vergadering van het algemeen bestuur a.s. maandag weer op.

Hans