Korfbal
Tex de Wit, een van de side-kicks van Arjen Lubach, zei het afgelopen zaterdag: “wat een leuke club is dit”. Hij was op bezoek als ouder van twee F-kinderen van Haarlem F2 en genoot van de sfeer in de sporthal met al die kinderen. Eerst de kangoeroes en aansluitend twee wedstrijden tegelijk van de D1 en de F1. Beide teams wonnen overigens en de D1 staat qua verliespunten nu mee bovenaan.
Dat het een leuke club is verandert niets aan de uitslag van het eerste (17-24) . We staan nu echt op een degradatieplaats. Mijn verwachting is dat we niet degraderen. Daar gaat het te goed voor en er is energie genoeg. Dan moet er wel gescoord worden. Kansen zat zaterdag. Bij de stand 13-17 waren we lang de bovenliggende partij. TOP kwam aanvallen achter elkaar niet verder dan een enkel of soms geen schot. Maar aan onze kant gingen de vele kansen er niet in. In plaats van 15-17 wordt het dan 13-19 en dan is het gespeeld. Zaterdag weer zo’n partij. Uit tegen Fiks.
Het tweede deed wat het moest doen, winnen van het puntloos onderaan staande OVVO 2. Het verdiende niet de schoonheidsprijs maar 18-22 was genoeg. Het was ook een beetje oefenen voor a.s. zaterdagavond, de belangrijke wedstrijd tegen medekoploper DVO 3. Het oefenen zit hem vooral in de kunst om onze grootste tegenstander de baas te blijven, de onnodige opwinding over van alles en nog wat. Dat ging zaterdag redelijk maar dat heeft ons vorige keer tegen DVO 3 een punt gekost.
Het derde pakt zijn punten, nu tegen Haarlem 2 (12-14) en blijft lekker bovenin meedraaien. De A1 liep weer tegen een flinke nederlaag aan (35-10) tegen DVO en is nu zo goed als gedegradeerd. De A2 verloor van Atlantis A1 (15-6) en deelt de onderste plaats met Haarlem. Daar moet zaterdag tegen aangetreden worden. De A3 won van ZKC en staat stevig in de middenmoot.
Vrijwilligers
Vorig jaar sportten opnieuw veel minder mensen, vooral vanwege de twee lockdowns, blijkt uit onderzoek van sportkoepel NOC*NSF. De coronacrisis heeft veel invloed gehad op het sportgedrag van jongeren (13 t/m 18 jaar). Het onderzoek geeft naast corona ook nog andere redenen; de kosten en de verplichtingen die erbij komen kijken. Dus de vaste tijden van teamsport maar ook vrijwilligerswerk. Ook bij volwassenen loopt sportdeelname terug en om dezelfde redenen. We moeten ook eens gaan nadenken over het anders aanbieden van korfbal naast wat we nu al doen.
Het gaat dus niet alleen om vrijwilligerswerk maar ook om het sporten zelf. We weten intussen ook dat het niet alleen over AW.DTV gaat en niet alleen over korfbal. En toch blijven we er energie in steken om handjes te vinden, op de juiste plek te krijgen en te benadrukken wat de meerwaarde is van samen dingen voor elkaar krijgen en de club helpen ontwikkelen. Frank R. en Lysbeth doen mee aan de cursus “veel vrijwilligers in korte tijd” van Teamsport Service Amsterdam. Dat is onderdeel van Sportkracht12, het samenwerkingsverband van alle provinciale sportorganisaties. Met een lokaal netwerk en kennis van de lokale praktijk helpt Sportkracht12 om de landelijke voornemens met betrekking tot sport en bewegen lokaal, regionaal en provinciaal uit te rollen, aldus de site. In de cursus wordt kennis overgedragen over het vinden van de intrinsieke motivatie van het individuele lid of de ouder om ze de stap te laten maken naar vrijwilligerswerk. Dus naast de stok (punten, geld) is dit de wortel (het vinden van de eigen motivatie). We zijn door Arnold Brinkman (accountmanager sport bij de gemeente) en Marsha Riga (regiocoördinator KNKV) attent gemaakt op de cursus. Je als club openstellen voor de buitenwereld is zo gek nog niet. En die buitenwereld vaak ook niet.
Hans