Artikel thumbnail

Update arbitragecommissie

Gepubliceerd op 2 februari 2023

Met nog zo’n 8 speelweekenden te gaan in de zaal geven wij jullie graag een update vanuit de arbitragecommissie.

Net als uitdagingen van de andere commissies is het ook voor ons een uitdaging om wedstrijden van scheidsrechters te voorzien. Het groepje dat bij de participatiecommissie heeft aangegeven om wedstrijden te fluiten is niet heel groot en daardoor is het af en toe een hele puzzel om een scheidsrechter te vinden, vooral als meerdere teams gelijktijdig moeten spelen. Hierdoor moeten we (te vaak) een beroep doen op mensen die al op een andere manier actief zijn binnen de vereniging waardoor de druk op deze mensen toeneemt. We zijn ze dan ook zeer dankbaar dat zij ons toch uit de brand helpen. Dat geldt ook voor de mensen binnen het scheidsrechtergroepje die een extra wedstrijd fluiten of op het laatste moment i.v.m. ziekte of blessure voor iemand invallen. Hierdoor is het uiteindelijk steeds gelukt om alle wedstrijden die we moeten fluiten van een scheidsrechter te voorzien!

Een andere grote uitdaging hebben onze KNKV-scheidsrechters. In de zaal moeten wij voor alle teams die wedstrijdkorfbal spelen (1, 2, 3, A1 en A2) in totaal 62 wedstrijden fluiten om geen boete te krijgen en 39 wedstrijden fluiten om geen punten in mindering te krijgen. Gelukkig krijgen we ook halve punten voor de juryvoorzitters bij 2 en A1. Maar voor de KNKV-scheidsrechters die voor AW.DTV fluiten is dit een flinke kluif, vooral omdat een aantal hiervan in de technische staf van de selectie of A1 zit en dit nauwelijks te combineren is met het fluiten van externe wedstrijden.

De berekening zelf voert te ver om nu helemaal uit te leggen (o.a. vermindering als er 1 scheidsrechter i.p.v. een koppel is bij de A1), maar op dit moment (30 januari) is de stand van zaken als volgt:

Verplichte punten59 
Totaal behaalde punten20,5 
Nog te behalen punten om geen financiële sanctie te krijgen38,5Boete op dit moment: € 1164,63
Nog te behalen punten om geen sportieve sanctie te krijgen17 

Doel voor de zaal is om in ieder geval er voor te zorgen dat teams komend seizoen met 0 punten beginnen i.p.v. met -1 of -2. Dat betekent dat er dus nog 17 punten behaald moeten worden voor het einde van de zaalcompetitie. Dat zal spannend worden…

Behalve bovenstaande uitdagingen zijn er ook mooie dingen te melden, namelijk dat een lid zich heeft aangemeld bij het KNKV om uiteindelijk ook KNKV-scheidsrechter te worden. En twee junioren die hebben aangegeven de jongste jeugd te willen fluiten. Zij worden hierbij begeleid en we hopen dat zij op het veld voldoende vaardig zijn om zonder begeleiding de F en D (beide viertallen) te kunnen fluiten. Wij zijn hier heel blij mee en hopen dat meer jeugdleden gaan ontdekken dat fluiten leuk kan zijn. Laten we dit dan ook vooral stimuleren met een positief scheidsrechter klimaat (iets waar wij ons de komende tijd actiever mee bezig willen houden).

Heb je vragen of wil je ons op een of andere manier helpen, laat het ons weten.

Sandra Creemers en Jeanine Huijnen
Arbitragecommissie AW.DTV
mail: scheidsrechterzaken@awdtv.nl
telefoon: 06-18931411